Vi kan ikke la alle kubene bli stående hjemme hos oss i sommer. De svake bikubene som trenger tettere oppfølging kommer vi til å ha her hjemme, men de andre har vi plassert på samme plass i skogen som de var i fjor. Vi har sjølsagt snakket med grunneier, og fått klarsignal. Nå venter vi bare på varmere vær!

Dette er min arbeidsstasjon i Herr Holmens snekkerverksted. Her repareres, kasseres, stiftes, tres, vokses, svettes, synges og bannes det. Hvahh? Er det rotete? Schpiller ingen rolle, jeg har et visst system i rotet, serru.

Litt å pusle med på en dag man ikke har noe bedre å foreta seg! Vi har smelta voksen fra disse tavlene og renset dem i lut. Nå må det sjekkes om de må stiftes på nytt, og om ståltråden må skiftes eller om den bare behøver å strammes. Til slutt smeltes voksplata på slik at den "limes" på ståltråden, og da er den klar til å settes i kassa.

Hver høst etter slynging går vi gjennom alle tavlene, ei tavle holder i to-tre sesonger. På de gamle tavlene smelter vi voksen som vi leverer/selger til rensing og omsmelting til nye voksplater. Hver vår setter vi inn 3 nye u-utbygde tavler i hver kasse. Disse bygger biene ut med sekskantete celler som de fyller med honning, og som vi er frekke nok til å ta fra dem hver høst og erstatte med sukkerløsnng.

På kjølige vårdager, eller på dager med nedbør hvor biene må holde seg inne i kubene, er det greit å ta en tur på låven og sjekke at alt er på stell etter vinteren. På godværsdager er biene ute og flyr, og hvis låveportene står oppe og jeg jobber med kassene og tavlene slik at lukta av honning sprer seg, kommer de temmelig raskt i hopetall for å røve. Da blir det fort litt vanskelig å få arbeidsro, kan du si, så man må se an været!
Jeg har behandlet tavlene i kubene for voksmøll (voksmøll-larvene spiser opp voksen) ved å legge avispapir dynket med sterk eddik mellom kassene. Dette tar livet av larvene, og da jeg gikk gjennom alle tavlene fant jeg ingen tegn på angrep. Disse er det derfor bare ta i bruk når trekket starter for alvor. Vi har 23 bifolk som har klart overvintringen (ett bifolk klarte seg dessverre ikke) og hvert bifolk kan ha behov for to til kanskje fire kasser hver, så vi trenger kasser og tavler i massevis.