Kveldsstemning i kjøkkenhagen. Jeg har sett rågeita spankulere på stive bein på veien rett ved siden av pallekarmene og late som hun går og beiter på gresset i veikanten. Men hun lurer ikke meg! Hun kommer bare for å sjekke om jeg har glemt å bre over grønnkålen.

Jeg skynder meg å ta et bilde av den fine,røde grønnkålen som egentlig er grønn, før snegler, kålfluelarver, rådyr og andre farer kommer og gjør kål på den. Fint å ha noe å se tilbake på og minnes! (Optimist - jeg? Nope.)

Det var en gang en urtehage. Nå er det ikke det lenger. Jeg tror jeg velger å kalle det en restaurant, snack-bar eller gatekjøkken for bier og humler. Her kommer oreganoen for fullt, likeens agurkurten, gressløk, honningurt, blåbær, ringblomst og jeg vet ikke hva - blomster som biene og humlene setter stor pris på. Jeg hadde planer om å ha en fin og velpleid urtehage inni her, men alle vet jo hvordan det går med de planene mine - de går som regel i vasken, så også med denne. Jeg gir bængen, og overlater dette lille området til andre trengende.

  • Hærta tå hørt

    Jeg har ikke vært helt heldig med pile-prosjektene mine. Halvparten av pilegjerdet står der tørt og stusselig....

  • ...og halvparten av pileportalen vil heller ikke komme i år, OG som om ikke det var nok: halvparten av piledekorasjonene jeg satte i krukker vil heller ikke komme. Vel... egentlig vil ikke noen av dem komme. Bare se på bildet under.

Moa-ha-ha-ha jeg dauer! Noe så borti hampen! Her skulle det liksom komme en grønn og frodig busk på toppen. Joda, jeg ser det. Sæææærlig. Dette ble mer tragisk enn dekorativt. Jeg hiver det bak hjørnet og ser om det kommer seg pø om pø.

-Og slik ble pilegjerdet. Ikke helt enestående fantastisk flott, men sjarmerende - det er det! Jeg klarte ikke å kutte pinnene like lange fordi jeg har så skeive hornhinner og blingser så fælt. Neida - jeg tuller, jeg ville ha ulik høyde, så da prøver jeg det slik. Jeg må vel raspe av de nederste skuddene, og klippe av de øverste når de blir lange nok, slik at gjerdet slipper inn litt sol til urtene innafor

Pinsehelg ble arbeidshelg. Fjorårets slitsomme sommer er glemt. Nå er det "på'an ijænn" som de kanskje sier i Bergen eller der omkring. Nå har jeg satt ut hestebønner (heeelt til venstre i bildet), det kommer vannmelon ved siden av den (de plantene er foreløpig i drivhuset), i pallekarmene rett i front er det pastinakk, kål og søtpotet. Det kommer forhåpentligvis litt jordbær midt i på venstre side (hvis ikke, har jeg noen planter i drivhuset hvor det allerede har dannet seg kart), bakerst til venstre har jeg jordskokk og brokkoli og nede ved gjerdet kommer det igjen stokkroser fra i fjor. I pallekarmene på høyre sida har jeg gulrot, reddik, mainepe, grønnkål (både rød og vanlig grønn), og rød og grønn knutekål. Så da blir det vel litt å jobbe med i sommer også. Som min gamle bestefar sa: samma å'n gjør, bære'n slit vondt.

Her inni kommer urtehagen. Agurkurten har en tendens til å velte utover gangstien, så nå planlegger jeg å gjerde inn hele sulamitten med pil som jeg har dyrka sjøl. Planen var å flette inn et bånd av tynnere pil for å holde det på plass, men med 8-9 grader, kald nordavind og neglesprett, tror jeg at jeg får la det vente litt til.

Jeg klarte ikke å vente lenger. I går hivde jeg meg over den stusselig-utseende kjøkkenhagen. Planen jeg gjorde meg så flid med å tegne opp tidligere i vinter kan kasseres. Nå er det Plan B som gjelder, den tas etter innfallsmetoden og er dermed ikke mulig å få ned på papiret. I dag ble sesongen erklært for åpnet. I dette bedet kommer det til å bli satt ut grønnkål og muligens noe hodekål. Jeg har sådd kløver mellom hver rad, både som jordforbedring og som mat til humler og bier. I år har jeg virkelig tenkt å ta meg sammen og være flink til å luke og gjøre det jeg kan for å holde skadedyr unna. (Det gjelder alt fra store firbeinte (rådyr og mus) til snegler og larver av alle slag.) Det er planen, ja, så vi får jo se.....

Dette er en jordbær-åker. Hvem skulle vel tro det.

Og dette er en urtehage. Det var det i alle fall i fjor.

Det er greit å ha en plan å forholde seg til. Helt til man sier "te hækers" (som man sikkert ville sagt på Nordvest-landet et sted) og kaster seg over Plan B. Slik ser altså A-planen for 2020 ut - i dag. Det blir færre grønnsaker og flere bie- og humlevennlige blomster. Det vil bli flere spiselige planter i drivhuset enn i fjor, bl.a.: jordbær, agurk, tomat, paprika, physalis og noen krydderplanter. Jaddagitt, dætti bli nok bra.